joi, 24 iulie 2008

Genial!!!

Momente de neuitat!

Cea mai frumoasa tara:Romania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tutankamon - misterul regelui adolescent





Tutankamon, ultimul faraon din Dinastia a 18-a, a domnit mai putin de zece ani si a suferit o moarte violenta, adolescent fiind. Totusi, el ramane unul dintre cei mai celebri faraoni ai Egiptului, datorita uluitoarelor comori descoperite in mormantul sau. Printre acestea se numara sarcofagul, masca sa funerara din aur si peste 5 000 de alte comori. Raman intrebarile legate de moartea in conditii misterioase a multora dintre cei care au participat la deschiderea mormantului, de-a lungul timpului. Multi sustin ca de vina ar fi blestemul stravechi al faraonului.

Implinirea a 84 de ani (la 16 februarie 2007) de la deschiderea catre public a mormantului sau ne prilejuieste o incursiune documentara in ceea ce a devenit „mitul Tutankamon”


● Regele Tutankamon a ajuns la tron in 1333 i.Hr, cand inca era doar un copil. A murit zece ani mai tarziu, la varsta de 19 ani, de aceea el nu a fost foarte cunoscut in istoria regilor egipteni.

● In secolul al XIII-lea i.Hr, Tutankamon si ceilalti regi din Amarna au fost condamnati la uitare, si majoritatea documentelor referitoare la ei au fost distruse - printre acestea numarandu-se si locatia mormantului lui Tutankamon.

● Un secol mai tarziu, XII i.Hr lucratorii care construiau un mormant pentru Ramses VI au acoperit mormantul lui Tutankamon cu o lespede foarte mare, protejandu-l astfel de descoperirile viitoare.

● In Valea Regilor din Egipt, arheologul britanic Howard Carter si Lordul Carnarvon au fost primii oameni care au intrat in mormantul regelui Tutankamon dupa o perioada de 3.000 de ani. Camerele sigilate ale mormantului lui Tutankamon erau surprinzator intacte si inauntru era o colectie de cateva mii de obiecte nepretuite, inclusiv un sarcofag de aur ce continea mumia tanarului rege.

● La venirea lui Carter in Egipt, in 1891, multe morminte egiptene fusesera descoperite, si majoritatea lor fusese distrusa si pradata de jefuitorii de morminte pe parcursul unui mileniu.

● Totusi, Carter era un sapator foarte iscusit, si in primii ani ai secolului XX –lea el a descoperit mormintele lui Hatseptus si a regelui Thutmes al IV-lea.

● In jurul anului 1907, el s-a asociat cu contele de Carnarvon, un colectionar de antichitati care il delegase pe Carter sa supravegheze excavatiile din Valea Regilor.

● Pana in 1913, multi experti au considerat ca nu mai existau obiective nedescoperite in Vale. Totusi, Carter a continuat excavatiile, convins ca mormantul regelui putin cunoscut Tutankamon mai poate fi inca gasit.

● Dupa Primul Razboi Mondial, Carter a inceput o cautare amanuntita pentru a descoperi mormantul lui Tutankamon si la data de 4 noiembrie 1922, a descoperit o treapta ce ducea la intrare.

● Lordul Carnarvon s-a grabit sa ajunga in Egipt, si in 23 noiembrie 1922 ei au trecut printr-un perete din caramizi de noroi, descoperind calea prin care se putea ajunge la mormantul lui Tutankamon. Existau dovezi ca hotii intrasera in mormant candva, si arheologii s-au temut ca vor descopri inca un mormant pradat.

● Totusi, la data de 26 noiembrie 1922, ei au patruns printr-o alta usa si Carter s-a aventurat inauntru cu o lumanare pentru a arunca o privire. In spatele sau, Lordul Carnarvon a intrebat “Poti vedea ceva?” si Carter i-a raspuns, “ Da, lucruri minunate”.

● Aceasta era anticamera mormantului lui Tutankamon, si era intacta. Podeaua prafuita inca mai pastra urmele pasilor celor care construisera mormantul si il sigilasera cu 3.000 de ani in urma. Aparent, jefuitorii care patrunsesera in mormant o facusera la putin timp de la terminarea lui si fusesera prinsi inainte sa patrunda in interior si sa fure.

● De aceea a inceput un mare proces de excavatie in cadrul caruia Carter a explorat cu grija mormantul de patru camere al regelui pe o perioada de timp de sapte ani, descoperind o colectie incredibila de cateva mii de obiecte.

● Pe langa numeroasele bijuterii si aur, acolo erau statui, mobila, haine, arme si multe alte obiecte care aduceau o minunata lumina asupra culturii respective. Cea mai importanta descoperire a fost un sarcofag de piatra, continand trei sarcofage puse unul in altul. In ultimul sarcofag, realizat din aur masiv, se afla corpul mumificat al regelui copil Tutankamon, pastrat timp de 3.200 de ani. Majoritatea comorilor descoperite sunt pastrate acum la Muzeul din Cairo.

● Descoperirea aceasta uluitoare a facut sa apara din nou in lumina, misterul mortii faraonului

● Legenda spune ca armata faraonului Tutankamon tocmai pierduse o batalie importanta, iar supusii lui se confruntau cu o molima cumplita. In noaptea aceea, stapanul Egiptului probabil ca s-a dus la culcare teribil de suparat. Dintr-o data insa, cineva a iesit din umbra si l-a lovit pe faraon in cap. Atfel domnia de noua ani a regelui si-a gasit un sfarsit brusc si misterios. Este una dintre teoriile despre moartea, la 19 ani, a celui mai faimos faraon.

● Aceasta necunoscuta i-a fascinat pe cercetatori inca din 1922, atunci cand Carter a descoperit mormantul vechi de 3.300 de ani al lui Tutankamon.

● O veche radiografie facuta in 1968 mumiei faraonului indica lipsa unui fragment osos al craniului, precum si o posibila fisura craniana. Multi cercetatori au sustinut ca Tutankamon a primit o lovitura fatala. Dar cine ar fi avut de castigat de pe urma mortii faraonului ? Ar fi putut fi Aye, sfatuitorul sau apropiat, mult mai in varsta si mai experimentat decat faraonul, Aye se bucura de o influenta puternica. Pana la urma, el a fost cel care a preluat conducerea dupa moartea lui Tutankamon.

● Si Horemheb, comandantul armatei lui Tutankamon, ar putea fi autorul crimei. In calitate de conducator militar al Egiptului, Horemheb era obligat sa isi apere tara. Dar oare faraonul trebuia protejat de acest comandant ? Horemheb i-a urmat la tron lui Aye si a sters toate inscriptiile cu numele lui Tutankamon.

● Atat Aye cat si Horemheb sunt potentiali suspecti, dar cercetatorii au juns la concluzia ca Tutankamon nu a primit nici o lovituta.

● In decursul anilor, mumia lui Tutankamon a atras atentia a numerosi cercetatori, inclusiv a celor de la FBI. Acum cativa ani, o echipa de specialisti in criminalistica de la Biroul Federal de Investigatii din Statele Unite a concluzionat ca faraonul a fost ucis.

● O tomografie recenta, realizata in 2005, de o echipa complexa formata din specialisti egipteni, a demonstrat, insa, faptul ca osul din craniul lui Tutankamon s-a rupt dupa moartea acestuia, poate atunci cand trupul faraonului s-a mumificat sau atunci cand Carter l-a scos pe faraon din sarcofagul sau.

● Sa mai spunem ca mumiei ii lipsesc sternul si multe coaste. Unii cercetatori sustin ca este posibil ca Tutankamon sa fi cazut in timpul bataliei sau sa-si fi manat nebuneste carul. Daca aceste teorii ar fi fost adevarate, tomografia ar fi aratat leziuni serioase la nivelul coloanei vertebrale.

● Pe de alta parte este posibil ca faraonul sa fi fost otravit sau sa fi fost imbolnavit de o maladie mortala, fiindca tomografia nu ne poate dezvalui chiar totul, dar specialistii sustin ca nu au identificat nici o urma de otrava sau semnele vreunei boli.

● Tomografia a dezvaluit insa un indiciu extrem de important: faraonul avea piciorul stang fracturat. Unii expertii sustin ca Tutankamon si-ar fi rupt piciorul cu cateva zile inainte de a muri, ceea ce ar fi cauzat o infectie letala. Altii sustin ca echipa condusa de Carter ar fi rupt din greseala acest os.

● Cert este ca e foarte putin probabil ca un faraon la varsta adolescentei sa moara din cauze naturale. Un mister pastrat timp de peste 3000 de ani e posibil sa nu fie elucidat vreodata.
Octavian Paller

Avem timp

Avem timp pentru toate.
Sa dormim, sa alergam in dreapta si-n stanga,
sa regretam c-am gresit si sa gresim din nou,
sa-i judecam pe altii si sa ne absolvim pe noi insine,
avem timp sa citim si sa scriem,
sa corectam ce-am scris, sa regretam ce-am scris,
avem timp sa facem proiecte si sa nu le respectam,
avem timp sa ne facem iluzii si sa rascolim prin cenusa lor mai tarziu.
Avem timp pentru ambitii si boli,
sa invinovatim destinul si amanuntele,
avem timp sa privim norii, reclamele sau un accident oarecare,
avem timp sa ne-alungam intrebarile, sa amanam raspunsurile,
avem timp sa sfaramam un vis si sa-l reinventam,
avem timp sa ne facem prieteni, sa-i pierdem,
avem timp sa primim lectii si sa le uitam dupa-aceea,
avem timp sa primim daruri si sa nu le-ntelegem.
Avem timp pentru toate.
Nu e timp doar pentru putina tandrete.
Cand sa facem si asta - murim.
Am invatat unele lucruri in viata pe care vi le impartasesc si voua !!
Am invatat ca nu poti face pe cineva sa te iubeasca
Tot ce poti face este sa fii o persoana iubita.
Restul ... depinde de ceilalti.
Am invatat ca oricat mi-ar pasa mie
Altora s-ar putea sa nu le pase.
Am invatat ca dureaza ani sa castigi incredere
Si ca doar in cateva secunde poti sa o pierzi
Am invatat ca nu conteaza CE ai in viata
Ci PE CINE ai.
Am invatat ca te descurci si ti-e de folos farmecul cca 15 minute
Dupa aceea, insa, ar fi bine sa stii ceva.
Am invatat ca nu trebuie sa te compari cu ceea ce pot altii mai bine sa faca
Ci cu ceea ce poti tu sa faci
Am invatat ca nu conteaza ce li se intampla oamenilor
Ci conteaza ceea ce pot eu sa fac pentru a rezolva
Am invatat ca oricum ai taia
Orice lucru are doua fete
Am invatat ca trebuie sa te desparti de cei dragi cu cuvinte calde
S-ar putea sa fie ultima oara cand ii vezi
Am invatat ca poti continua inca mult timp
Dupa ce ai spus ca nu mai poti
Am invatat ca eroi sunt cei care fac ce trebuie, cand trebuie
Indiferent de consecinte
Am invatat ca sunt oameni care te iubesc
Dar nu stiu s-o arate
Am invatat ca atunci cand sunt suparat am DREPTUL sa fiu suparat
Dar nu am dreptul sa fiu si rau
Am invatat ca prietenia adevarata continua sa existe chiar si la distanta
Iar asta este valabil si pentru iubirea adevarata
Am invatat ca, daca cineva nu te iubeste cum ai vrea tu
Nu inseamna ca nu te iubeste din tot sufletul.
Am invatat ca indiferent cat de bun iti este un prieten
Oricum te va rani din cand in cand
Iar tu trebuie sa-l ierti pentru asta.
Am invatat ca nu este intotdeauna de ajuns sa fii iertat de altii
Cateodata trebuie sa inveti sa te ierti pe tine insuti
Am invatat ca indiferent cat de mult suferi,
Lumea nu se va opri in loc pentru durerea ta.
Am invatat ca trecutul si circumstantele ti-ar putea influenta
personalitatea
Dar ca TU esti responsabil pentru ceea ce devii
Am invatat ca, daca doi oameni se cearta, nu inseamna ca nu se iubesc
Si nici faptul ca nu se cearta nu dovedeste ca se iubesc.
Am invatat ca uneori trebuie sa pui persoana pe primul loc
Si nu faptele sale
Am invatat ca doi oameni pot privi acelasi lucru
Si pot vedea ceva total diferit
Am invatat ca indiferent de consecinte
Cei care sunt cinstiti cu ei insisi ajung mai departe in viata
Am invatat ca viata iti poate fi schimbata in cateva ore
De catre oameni care nici nu te cunosc.
Am invatat ca si atunci cand crezi ca nu mai ai nimic de dat
Cand te striga un prieten vei gasi puterea de a-l ajuta.
Am invatat ca scrisul
Ca si vorbitul
Poate linisti durerile sufletesti
Am invatat ca oamenii la care tii cel mai mult
Iti sunt luati prea repede ...
Am invatat ca este prea greu sa-ti dai seama
Unde sa tragi linie intre a fi amabil, a nu rani oamenii si a-ti sustine parerile.
Am invatat sa iubesc
Ca sa pot sa fiu iubit





Elena Farago
--------------------------------------------------------------------------------
Gândăcelul

- De ce m-ai prins în pumnul tau,
Copil frumos, tu nu stii oare
Ca-s mic si eu si ca mă doare
De ce mă strangi asa de rău?

Copil ca tine sunt si eu,
Si-mi place să mă joc si mie,
Si mila trebuie să-ti fie
De spaima si de plansul meu!

De ce să vrei să mă omori?
Ca am si eu părinti ca tine,
Si-ar plange mama dupa mine,
Si-ar plange bietele surori,

Si-ar plange tata mult de tot
Căci am trait abia trei zile,
Indura-te de ei, copile,
Si lasa-mă, ca nu mai pot!...

Asa plangea un gandacel
In pumnul ce-l strangea să-l rupa
Si l-a deschis copilul dupa
Ce n-a mai fost nimic din el!

A incercat să-l mai invie
Suflandu-i aripile-n vant,
Dar a cazut în tarna frant
Si-ntepenit pentru vecie!...

Scarbit de fapta ta cea rea
Degeaba plangi, acum, copile,
Ci du-te-n casa-acum si zi-le
Parintilor isprava ta.

Si zi-le ca de-acum ai vrea
Să ocrotesti cu bunatate,
In cale-ti, orice vietate,
Oricat de far-de-nsemnatate
Si-oricat de mica ar fi ea!

Adrian Păunescu

Rugă pentru părinţi

Enigmatici şi cuminţi,
Terminându-şi rostul lor,
Lângă noi se sting şi mor,
Dragii noştri, dragi părinţi.

Chiamă-i Doamne înapoi
Că şi-aşa au dus-o prost,
Şi fă-i tineri cum au fost,
Fă-i mai tineri decât noi.

Pentru cei ce ne-au făcut
Dă un ordin, dă ceva
Să-i mai poţi întârzia
Să o ia de la început.

Au plătit cu viaţa lor
Ale fiilor erori,
Doamne fă-i nemuritori
Pe părinţii care mor.

Ia priviţi-i cum se duc,
Ia priviţi-i cum se sting,
Lumânări în cuib de cuc,
Parcă tac, şi parcă ning.

Plini de boli şi suferind
Ne întoarcem în pământ,
Cât mai suntem, cât mai sunt,
Mângâiaţi-i pe părinţi.

E pământul tot mai greu,
Despărţirea-i tot mai grea,
Sărut-mâna, tatăl meu,
Sărut-mâna, mama mea.

Dar de ce priviţi asa,
Fata mea şi fiul meu,
Eu sunt cel ce va urma
Dragii mei mă duc şi eu.

Sărut-mâna, tatăl meu,
Sărut-mâna, mama mea.
Rămas bun, băiatul meu,
Rămas bun, fetiţa mea,

Tatăl meu, băiatul meu,
Mama mea, fetiţa mea.

O noua personalitate-Octavian PALER






Lisa, jud. Făgăraş
Născut: 2 iulie 1926
Decedat: 7 mai 2007
Bucureşti
Profesiune: poet, jurnalist, eseist
Naţionalitate: român
Perioadă activă
ca scriitor: 1958-2007
Genuri: poezie, eseu
Operă/e de debut: Umbra cuvintelor


Biografie
După absolvirea şcolii primare în satul natal, în anul 1937 este admis bursier la Colegiul Spiru Haret din Bucureşti. În vara anului 1944, cu o saptămână înaintea încheierii cursurilor clasei a VII-a de liceu, are o altercaţie cu George Şerban, directorul şcolii, care era chiar unchiul său (fratele mamei), şi este obligat să părăsească şcoala, mutându-se la Liceul Radu Negru din Făgăraş pentru a urma, în anul şcolar 1944-1945, ultima clasă de liceu, clasa a VIII-a, secţia literară. Aici s-a remarcat, mai ales la obiectele Filosofie, Latină, Elină.

În anul 1945, la terminarea ultimei clase de liceu, o clasă cu 44 elevi, a fost declarat Promovat cu laudă[1]. În acelaşi an, a susţinut examenul de bacalaureat la Sibiu. În continuare, urmează cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie şi simultan şi pe cele ale Facultăţii de Drept din Bucureşti. Are un fiu, care a absolvit cursurile universitare (ASE- facultatea de comert exterior) în anul 1979. A încetat din viaţă la vârsta de 80 de ani, în urma unui stop cardio-respirator. A fost înmormântat, cu onoruri militare, în Cimitirul Sfânta Vineri.


Activitatea politică
Următoarele activităţi erau în cadrul statului comunist puternic politizate.

1974–1979: Membru supleant al Comitetul Central al Partidului Comunist Român
1980–1985: Deputat de Vaslui în Marea Adunare Naţională, Parlamentul monocameral al României comuniste
1965–1970: Vicepreşedinte al Comitetului de Radiodifuziune şi Televiziune
1976: Preşedinte al Consiliului Ziariştilor
1970–1983: Redactor-şef al cotidianului central România Liberă
Este persecutat de Securitate datorită viziunilor sale pro-occidentale şi de critica la adresa PCR şi a lui Nicolae Ceauşescu. I se stabileşte domiciliul forţat şi i se interzic diferite activitaţi în lumea artistică.


Activitatea civică după 1989
După evenimentele din decembrie '89, fondează împreună cu Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu ş.a. Grupul de Dialog Social, care se evidenţiază prin poziţiile sale anti-comuniste. Devine, pe rând, director onorific şi editorialist al ziarului România liberă, apoi editorialist la Cotidianul şi Ziua. Rămâne un jurnalist şi comentator apreciat. Participă la talk-show-ri, pe teme de politică, de moralitate etc, la diferite posturi de televiziune. În ultimii ani de viaţă, devine un critic acerb al clasei politice româneşti.

A realizat un film de televiziune dedicat satului natal, Lisa.


Activitatea literară
Umbra cuvintelor
Drumuri prin memorie I (Egipt, Grecia)
Drumuri prin memorie II (Italia)
Viaţa pe un peron
Scrisori imaginare
Apărarea lui Galilei
Aventuri solitare
Deşertul pentru totdeauna
Un om norocos
Mitologii subiective
Caminante, (2004)
Autoportret într-o oglindă spartă, (2004)
Caminante. Jurnal şi contrajurnal mexican, (2005), ediţia a doua, adăugită
Viaţa ca o coridă
Un muzeu în labirint
Eul detestabil
Vremea intrebărilor
Rugaţi-vă să nu vă crească aripi
Don Quijote în est
Polemici cordiale
Calomnii mitologice, editura Historia (2007)

luni, 21 iulie 2008

Ciudatenii despre vreme

Topul celor mai ciudate fenomene meteo

Locul 1. Ploile cu broaste, pesti si serpi
Acest fenomen a fost atestat din California pana in India. Specialistii considera ca tornadele si trombele marine sunt principalele cauze.
Curentii puternici a trombei marine ridica mari cantitati de apa din lacuri, mari sau oceane cu tot cu vietuitoarele din ea.

Locul 2. Zapada si grindina rosie
S-a intalnit destul de des fenomenul de precipitatii colorate. Specialistii au identificat in picaturile de apa si fulgii de zapada nisip si praf din zonele aride (desertul Sahara), particule vulcanice si chiar particule poluante de la diferite obiective industriale. Toate acestea au fost purtate la distante foarte mari de catre curentii atmosferici, au ajuns in nori, iar in conditii favorabile precipitatiilor s-au intors pe pamant fie sub forma de grindina fie sub forma de zapada.

Locul 3. Fulgerele globulare
Daca fenomenele de pe locurile fruntase din top nu mai sunt de mult o enigma pentru stiinta, nu acelasi lucru se poate spune si despre fulgerele globulare. Acestea se ivesc in timpul furtunii si sfarsesc printr-o explozie violenta. Pana in prezent nu exista nici o explicatie stiintifica pentru "mingile de foc".

Locul 4. Soarele triplu
Soarele triplu sau soarele inconjurat de un inel luminos nu este altceva decat fenomenul de halo, un fenomen optic care se produce in jurul soarelui.
Fenomenul se datoreaza faptului ca lumina este refractata de fragmentele inghetate din nori. Haloul are mereu aceeasi dimensiune din cauza simetriei hexagonale a cristalelor de gheata. Daca concentratia de cristale de gheata din atmosfera este mare, atunci haloul este foarte intens si soarele apare inconjurat de inca 2 sau 3 copii, care sunt numiti "cainii de paza ai soarelui".

Locul 5. Tornadele
Tornada este o perturbatie atmosferica violenta, de dimensiuni reduse, cu un caracter turbionar, sub aspectul unei coloane inguste care se roteste foarte repede sau al unei palnii intoarse care atinge nivelul solului.
Cele mai numeroase tornade se formeaza in partea centrala a SUA si in Australia. Tornadele se pot produce insa si in Japonia, in Africa de Sud si in Europa

Locul 6. Monstrii marini
Tot o iluzie optica are loc si in cazul monstrilor marini. Cu gaturi alungite si mugete inspaimintatoare, ei se nasc din micile trombe care apar deasupra apei incalzite si dau nastere unor palnii de apa ce suiera si bolborosesc mai putin prietenos.

Locul 7. Focurile Sfantului Elm
Focurile sau luminile Sfantului Elm sunt un fenomen de natura electrica, o descarcare electrostatica luminoasa de culoare albastru-alb, ce inconjoara ca o aureola partile proeminente ale obiectelor inalte cum sunt varfurile arborilor, piscurile muntilor care se produc in timpul vantului in rafale sau cand este viscol, iarna si chiar clopotnitele sau hornurile castelelor.
Atmosfera trebuie sa fie puternic ionizata asa cum se intampla adesea in prezenta norilor de furtuna, mai ales la munte.
Fenomenul a fost observat mai intai la catargele corabiilor aflate pe mare de furtuna si de aceea poarta numele patronului marinarilor, Sfantul Elm.

Locul 8. Luna albastra
O explicatie foarte interesanta o are fenomenul de luna albastra. Se stie ca luna nu are lumina proprie. Ea are culoarea alb - galbuie, cand este luminata de soare. Intre luna si observatorul de pe pamant se afla atmosfera. Cand aceasta este incarcata cu particule de fum si praf care absorb o parte din culorile spectrului luminii atunci este posibil ca la observator sa ajunga o lumina abastruie.
Acest fenomen este foarte rar si a fost observat in 1950 in Suedia di 1951 in Canada dupa niste incendii de padure foarte mari. Totusi, exista scrieri din 1880 care atesta faptul ca acest fenomen a fost observat timp de cativa ani dupa eruptia vulcanului indonezian Krakatoa. Se spune ca acest vulcan a aruncat in atmosfera 25 de milioarde de metri cubi de roca, fum si piatra ponce.

Locul 9. "Diavolii de foc"
"Diavolii de foc" sunt niste "serpi" in flacari ce se contorsioneaza in atmosfera incalzita de deasupra padurilor incendiate. Fenomenul este destul de des intalnit, dar nu se stie exact cauza acestuia.

Locul 10. Fata morgana si aurora boreala
Sunt 2 fenomene optice. Fata morgana este un fenomen optic frecvent in regiunile calde, datorita caruia imaginile obiectelor aflate la (sau dincolo de) orizont apar ca si cum s-ar reflecta intr-o apa.
Aurora Boreala este cel mai interesant si incantator fenomen optic natural care poate fi admirat in natura. Aurora apare in noptile senine incepand cu sfarsitul lui august si pana in aprilie in zonele reci ale planetei, si ca multe alte fenomene naturale a nascut o sumedenie de povesti.
In mitologia finlandeza se crede ca Luminile Nordice sunt spirite ce se misca pe bolta. O alta legenda sustine ca pe cer se reflecta scutul eroinei mitice Valkyria. Cel mai bun timp pentru a admira spectacolul de lumini este exact dupa miezul noptii.

luni, 7 iulie 2008

Stiati ca?

- Daca mirosi banane si mere verzi (fara sa le mananci), slabesti mai usor.
- De fiecare data cind lingi un timbru, consumi o zecime de calorie.
- Cea mai veche guma de mestecat dateaza de acum 9000 de ani.
- Pe parcursul vietii, un om inghite in timpul somnului in jur de opt paianjeni.
- Cea mai intrebuintata leguma din lume este ceapa.
- Alunele constitue unul dintre ingredientele dinamitei.
- Un pahar cu apa fierbinte ingheata mai repede in frigider decit unul cu apa rece.
- In 1987, American Airlines a economisit 40.000 $ eliminand cite o maslina din fiecare salata servita celor care stateau la bussines class.
- Macaitul ratei nu produce ecou.
- Un gindac de bucatarie poate trai citeva saptamini decapitat, murind insa de foame.
- Limba Balenei Albastre cintareste mai mult decit un elefant.
- Gainatul produs de o gaina pe parcursul vietii poate genera suficienta energie penatu ca un bec de 100W la lumineze timp de 5 ore.
- A existat o specie de cal care avea marimea unei pisici de casa.
- La nastere, crevetele este mascul, apoi, pe masura ce creste, devine femela.
- Un cameleon orb, este perfect capabil sa-si schimbe culoarea in concordanta cu mediul inconjurator.
- Elefantul este singurul animal cu 4 ghenunchi, si toti ursii polari sunt stingaci.
- In Florida, este interzis sa arunci ceva, dintr-o masina in miscare, exceptind apa si gainile vii.
- Pestii de apa sarata beau apa, iar cei de apa dulce nu.
- Durata de viata a unei papile gustative este de 10 zile.
- Este anatomic imposibil sa-ti lingi cotul. Cu toate aceste, 75% din cei ce afla incearca sa atinga cotul cu limba.
- Singele homarului este albastru deschis.
- Porcii nu pot sa se uite in sus. Spre cer.
- Inima unui crevete este in cap.
- Sobolanii si caii nu pot vomita.
- Dihorii dorm 20 ore pe zi. Melcii pot dormi 3 ani.
-Stiati ca handbalul aparut in anul 1915 in Germania?
-Stiati ca primul telescop fusese construit in 1672 de catre Isaac Newton?
-Stiati ca primul somnifer a fost inventat de medicul roman Celsius?
-Stiati ca cuvantul "ecologie" a fost creat de naturalistul german Ernst Haeckel, mare admirator si partizan totodata al lui Ch. Darwin (in 1866)?
-S-tiati ca primul ascensor de folosinta publica a fost inaugurat pe 23 martie 1857 la New York?
-Stiati ca in anul 1802, farmacistul francez F. A. Descroisilles a inventat cafetiera, ce se numea la inceput cafeolette?
-Stiati ca o persoana rade in medie de circa 15 ori pe zi?
-Stiati ca inima femeii bate mai repede decat cea a barbatului?
-Stiati ca dintii unui om sunt tari aproape ca piatra?
-Stiati ca chinezii sunt cei ce au inventat cerneala, cu 2500 ani i.Ch? Ea era f-abricata pe baza de funingine, lipici si diferite substante aromatice.
Stiati ca fasolea fusese importata din America in Europa in anul 1529 de Piero Valeriano pentru papa Clement VII?
-Stiati ca diapazonul a fost inventat in 1711 de catre englezul John Shore?
-Stiati ca inventatorul pianului este italianul Bartolomeo Cristofori, care in 1698 a creat un prim "cembalo a martelletti" (clavecin cu ciocanele), apoi, spre 1710, primul sau pianoforte, din care si azi se mai pastreaza un exemplar datand din 1720, la Metropolitan Museum din New York?
S-tiati ca cea mai mare pasare este strutul din Africa, ce poate atinge 2,40 m in inaltime, cantarind pana la 150 kg?
-Stiati ca circulatia pe dreapta in Europa a fost impusa in 1807 de Napoleon I, ca represalii impotriva englezilor, care introdusesera blocada continentala si care circulau pe dreapta?
-Stiati ca cea mai mare scoica de pe planeta este tridacna, din Marea Bariera de corali, scoica avand pana la 1,5 m lungime si 300 kg greutate? Pescarii filipinezi o denumesc "carapacea mortii", deoarece poate reteza cu valvele ei piciorul sau brat

Cele mai mari descoperiri medicale ale mileniului trecut

Razele X



Dezvoltarea fotografiei cu raze X sau a radiologiei a fost un enorm salt în viitor. Pentru prima data medicii puteau vedea în interiorul corpului fara a-l deschide. Cu razele X chirurgii puteau diagnostica repede fracturile, tumorile si alte malformatii, putând stabili operatii adecvate. Ca un rezultat, chirurgia s-a dezvoltat si sofisticat.



În 1895 fizicianul german Wilhelm Conrad Roentgen a experimentat cu un tub Crookes — un tub din sticla, în forma de para, golit de aer cu electrozi la extremitatile tubului. Când un electrod negativ (catodul) primea curent electric de mare tensiune, el stralucea alb-incandescent si emitea un val de particule invizibile încarcate electric, raze catodice. Acestea se miscau catre electrodul pozitiv (anodul) tubului. Daca exista numai putin aer în tubul Crookes, razele catodice spargeau sticla, producând la celalalt capat o incandescenta galben-verzuie.



Experimentele lui Roentgen au confirmat observatiile altui medic ca aceste raze catodice puteau trece printr-o fereastra acoperita cu aluminiu în peretele tubului Crookes. Pentru a afla daca acestea puteau trece peretele de sticla al tubului, el a asezat o bucata de hârtie acoperita cu sare de bariu în apropierea anodului tubului. Se stia ca aceasta straluceste când e încalzita cu raze catodice. El a facut întuneric în laborator si a acoperit si tubul cu o placa neagra, pentru a vedea mai bine stralucirea.



Roentgen a semnalat o stralucire ciudata la oarecare distanta, care venea de la 1 m distanta de tubul Crookes. Era o singura explicatie: tubul Crookes producea tipuri de valuri electromagnetice pâna atunci necunoscute, care mai târziu s-au numit razele X. În decembrie 1895 el si-a radiografiat propriile degete si spre uimirea sa imaginile developate au aratat nu numai umbra tubului tinut între ele, ci si oasele degetelor.







Grupele sanguine



La începutul secolului XX, medical austriac Karl Landsteiner a descoperit ca sângele uman putea fi grupat în mai multe tipuri distincte. Aceasta descoperire a facut posibila transfuzia de sânge de la o persoana la alta – o descoperire exceptionala care a salvat vieti nenumarate.



Dar chiar cu câteva secole înainte, în 1668, Jean Baptiste Denis, medical francez al regelui Ludovic XIV, a îndraznit sa faca unui om o transfuzie cu sânge de la o oaie. Omul a murit, iar Denis a fost arestat pentru crima. Ca urmare, transfuziile au fost prohibite în Franta si Anglia.



În 1900, Landsteiner a facut stralucita observatie ca sângele omenesc contine ceea ce el a numit isoaglutinine. Aceste proteine sunt capabile sa aglutineze celule rosii din mostrele de sânge care le contin si sunt diferite de ale noastre. Astfel el a fost capabil sa divida sângele în trei tipuri: A, B si 0. Un al patrulea si mai rar tip, AB, a fost mai târziu descoperit. Landsteiner a aratat ca serul din doua tipuri de sânge continând aceleasi isoaglutinine nu aglutina celulele rosii din fiecare sânge, fapt ce a permis dezvoltarea unui sistem de transfuzii sanguine mai sigur. Landsteiner a primit Premiul Nobel în fiziologie în 1930.




Culturile de tesuturi



În 1907, biologul American Ross Granville Harrison a ramas uimit când a descoperit ca tesuturile vii ar putea fi cultivate sau crescute în afara corpului. Desi Harrison nu avea atunci cum sa stie, descoperirea sa a devenit una dintre cele mai valoroase tehnici din medicina. Culturile de tesuturi au deschis noi cai pentru studierea dezvoltarii genelor, embrionilor, tumorilor, toxinelor si altor agenti patogeni care cauzeaza boli. Tehnica mai este folosita pentru a produce medicamente, vaccinuri si înlocuirea tesuturilor, ca si pentru a clona animale, ca Dolly, celebra oaie.



În vara anului 1906, Harrison, expert în embriologie, voia sa rezolve o problema importanta în biologie – daca fibrele nervoase cresc în tesuturile locale ale corpului sau îsi au originea în celulele nervoase din creier. El a decis sa studieze nervii vii în absenta oricarui alt tesut înconjurator. Pentru aceasta el a izolat o portiune din romboencefalul unui embrion viu de broasca. Pentru a-l tine în viata, el l-a scufundat în limfa proaspata de broasca si l-a acoperit pentru a-l examina la microscop. Limfa s-a coagulat ca sângele, iar savantul l-a sigilat pentru a preveni evaporarea sau contaminarea. Folosind un microscop, Harrison a descoperit ca fibra nervoasa vine din creier, nu din tesutul înconjurator. Mai mult, celulele creierului broastei se mareau, chiar daca nu mai erau în corpul acesteia. De la descoperirea lui Harrison, culturile de tesuturi le-au permis cercetatorilor sa afle mai multe despre mecanismele de baza ale bolilor.




Antibioticele



Descoperirea antibioticelor a deschis un front nou în razboiul împotriva bolilor. Acestea, actionând prin uciderea bacteriilor sau oprindu-le cresterea, savantii au vindecat holera, pneumonia, tetanosul, tuberculoza. Descoperirea penicilinei, cel mai raspândit antibiotic din lume, este cel mai bun exemplu.



Bacteriologul britanic Sir Alexander Fleming a facut aceasta descoperire, chiar daca si alti cercetatori înaintea lui observasera ca mucegaiul de Penicillium notatum prevenea cresterea unor tipuri de bacterii.



În septembrie 1928, Fleming, înaintea unei vacante cu familia, s-a hotarât sa cultive stafilococi pentru a-i studia la întoarcere. S-a întâmplat sa aleaga bacteria susceptibila pentru penicilina.



Când Fleming a deschis un container pentru a introduce stafilococi, spori de la mucegaiul de Penicillium notatum, dintr-un alt laborator, au patruns în recipient. Preocupat de vacanta, Fleming a uitat containerul pe bancuta laboratorului si nu în incubator. Stafilococii se multiplica la temperaturi înalte, dar Penicillium la cele joase. Si de data aceasta s-a întâmplat ca temperatura sa fie propice pentru Penicillium. Mucegaiul a crescut si a secretat penicilina, împiedicând cresterea stafilococilor si lasând mucegaiul de Penicillium izolat de micile colonii de bacterii din interior. La întoarcere, Fleming a realizat imediat ce s-a întâmplat si a încercat sa produca penicilina pura, dar n-a reusit. Dar întelese deja ca mucegaiul numit penicilina poate preveni infectiile. Totusi peste câtiva ani a renuntat sa-l mai studieze. Penicilina a fost uitata pâna catre Al Doilea Razboi Mondial, când savanti de la Oxford University din Anglia au aratat ca aceasta poate preveni infectiile bactericide la animale si oameni si au dezvoltat o tehnica de producere a penicilinei pure în masa. În 1945 Fleming si alti doi savanti de la Oxford, Sir Howard Florey si Ernst B. Chain, au primit Premiul Nobel în fiziologie.




ADN-ul



Dar cea mai mare descoperire a secolului XX este cea a structurii acidului dezoxiribonucleic (ADN – baza moleculara a ereditatii). Cunoasterea structurii chimice a ADN-ului le-a permis savantilor sa înteleaga pentru prima data cum acesta se multiplica si trece informatia de la o generatie la alta.



În 1869 medicul elvetian Friedrich Miescher a izolat pentru prima data ADN-ul, dar nu se cunostea functia chimica, aflata numai în nucleul de celule. Peste ani, cercetatorii au aflat ca ADN-ul contine fosfat, un zahar numit dezoxiriboza si patru compusi diferiti, numiti baze nucleotide.



În 1944, americanul de origine canadiana Oswald T. Avery si colegii sai au aratat într-o serie de experimente pe bacterii ca ADN-ul transmitea informatie genetica.



Pâna în 1950 doua echipe de cercetatori au cautat structura ADN-ului. Una era la Cavendish Laboratory din Cambridge, Anglia. Cealalta, la King’s College, Londra, alcatuita din Maurice Wilkins, medic si Raymond Gosling, absolvent al facultatii. Lor li s-a alaturat în 1951 Rosalind Franklin, expert în cristalografie cu raze X.



În 1950 Wilkins a primit un esantion pur de ADN de la un medic elvetian. Din acesta el a putut sa selecteze fibre de ADN pe o bucatica de sticla. Wilkins si Gosling au radiografiat aceste fibre în 1950. Franklin a parasit echipa în 1952 si i-a dat toate fotografiile lui Wilkins. Una dintre ele arata ca molecula de ADN avea forma dublu helicoidala si o structura care semana cu o scara contorsionata.



Un alt biolog american, James Watson, a vazut una dintre fotografiile lui Wilkins si s-a gândit imediat ca molecula poate fi dublu helicoidala. În 1951 el l-a convins pe biofizicianul britanic Francis Crick ca o combinatie dintre un model de cladire (folosind bile din plastic, fire si placute metalice) si cristalografie cu raze X îi poate conduce la structura ADN-ului.



Watson si Crick au dedus corect ca cele doua rânduri dublu helicoidale separate înaintea diviziunii celulare ofera modele pentru crearea a doua noi molecule de AND identice cu cea originala.



Wilkins, Watson si Crick au împartit în 1962 Premiul Nobel pentru medicina.

joi, 3 iulie 2008

Si voua va plac,nu-i asa?

Ruga pentru parinti.......Stefan Hrusca

Octavian Goga-Dorinta

Departe-aş vrea de-aici să vii,
În alte lumi senine,
În dimineaţa de Florii
Să mă cunun cu tine.

Să ne-aşezăm în sat la noi,
S-avem în deal o casă,
Să fiu cel mai cuminte-n sat,
Şi tu, cea mai frumoasă.

Să vie şi mama la noi,
Că-i necăjită tare,
Să aibă tihn-un an ori doi,
Ori cât pământ mai are.

Acolo să trăim în munţi
De cât trai avem parte,
Sătenii seara să-i adun
Şi să le spun din carte:

Că sunt de neam împărătesc,
Din ţara-ndepărtată,
Că tot pământul rotogol
Era al lor odată...

Şi că azi oamenii-nvăţaţi
Aşteaptă să se nască
Un tânăr crai coborâtor
Din legea românească.

Copiii noştri să-i înveţi
Tu: Crezul... Născătoarea...
S-ajung să-i văd cântând pe toţi
În strană, sărbătoarea.

Atunce, împăcat cu rostul
Acestei lumi deşerte,
Să mor, să-mi zică satu-ntreg
Un: "Dumnezeu să-l ierte!"

Iar popii nostru-ntâmplător
Vreun oaspe-atunci să-i vie;
"Pe cine-ngropi, părinte, azi?"
"Pe-un om de omenie!..."